Estetik Cerrahi

Onko Plastik Cerrahi

Malign Melanom

Video Makaleler

İletişim

Prof. Dr. Sıdıka Kurul

Yüz Konturunun Düzeltilmesi / Değiştirilmesi (Facial Implants)

Yüz, açık ve görünen vücut bölgesi olduğu için şekil bozuklukları, orantısızlıklar ve izler insan yaşamında son derece önemlidir. İnsan yüzünde doğuştan var olan veya sonradan fark edilen ve estetik görünüm açısından kişiyi rahatsız eden şekil bozuklukları veya yüz bölgeleri arasında orantısızlık olabilir. Elmacık kemiklerinin belirgin olmaması veya çene ucunun hafif geride olması buna örnektir. Yüzün sağ ve sol tarafı birbirine eşit olmayabilir. Bir gözün veya kulağın yokluğu söz konusu olabilir. Yüz bölgesi her tür travmaya (iş kazaları, trafik kazaları, düşmeler, darp, ateşli ve diğer silahlarla olan yaralanmalar ve yanık) açık bir bölgedir. Acil tedavinin ardından iyileşme sağlandıktan sonra yüzde fonksiyon kaybına ve/veya estetik kusura yol açan bozukluklar ortaya çıkabilir. Yüz bölgesindeki bu tür sorunların düzeltilmesinde , kişinin kendisinden alınan deri, kemik, kıkırdak, kas, fasya ve yağ dokularından yararlanmak öncelik taşır. Bu dokuların alınması vücut fonksiyon ve görünümünü bozmaz, alındıkları yerde bir eksikliğe neden olmazlar. Ancak, bu dokuların, taşındıkları yerde değişik oranlarda erime riski vardır. Mevcut şekil bozukluğunun insanın kendi dokuları ile düzeltilemediği durumlarda, implant adı verilen sentetik maddeler kullanılır. Implantlar estetik amaçlı olarak, normale göre geride olan çene ucunu düzeltmek, çene konturunun yeniden şekillendirmek, elmacık kemiklerini belirgin hela getirmek, kulak kepçesi oluşturmak ve yüzdeki büyük çukur alanları doldurmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Değişik maddelerden yapılmış implantlar mevcuttur. İmplantlar, vücut dokuları ile uyum sağlayan ve genel olarak vücuda zarar vermeyen materyeller olmasına rağmen aslında bir yabancı cisimdir ve hepsinin yararları yanında riskleri de mevcuttur. Hangi materyelin seçileceği hastadaki mevcut şekil bozukluğu ve cerrahın tecrübesine bağlıdır. Bu konuda hastaya gerekli tüm bilgiler verilmelidir.

Ameliyat :

Bu ameliyatlar hastane koşullarında ameliyathanede yapılır. Yapılacak işleme göre genel anestezi veya lokal ve intravenöz sedasyon (Damar yolu ile uyutma) altında gerçekleştirilir. 0. 5-2 saat arasında sürer. Başka ameliyatlarla birlikte yapılabilir.

Ameliyat sonrası :

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Implant bölgesinde şişlik, morluk, uyuşukluk ve sertlik olabilir. İmplant ağız içinden konulmuş ise, hasta ağzını açmada güçlük çekebilir. Tüm bunlar kısa sürede kendiliğinden kaybolur.

Normal hayata dönüş :

Ameliyat sonrası birkaç gün içinde hasta işine dönebilir. Hastanın 6-8 hafta yüzünü diş darbelerden korunması gereklidir. Implantlarla yüz konturunun düzeltilmesi işlemi hemen fark edilen iyi ve kalıcı sonuç veren bir ameliyattır. İmplantlar vücut için bir yabancı madde olduğundan, vücut bu maddenin etrafını sararak, materyeli yerleştirildiği yerde sınırlar. Genel olarak vücudun bu yabancı maddeyi sınırlama çabası dışardan bakıldığında çok defa hissedilmez. Bazen, vücut bu maddeyi dışarı atmaya çalışır. Bu takdirde implant çevresinde dışardan da fark edilen sert doku ve düzensizlik oluşabilir, implant yer değiştirebilir. Akıntılı açık yara ortaya çıkabilir. Bu takdirde ikinci bir ameliyatla implantı çıkarılması ve estetik çözüm için başka seçeneklerin araştırılması gereklidir.

Prof. Dr. Sıdıka Kurul





© Estet.net 2003 - 2022

Yıldızposta Cad. Ayyıldız Sitesi A Blok, Gayrettepe / İstanbul - 530 167 60 70 - skurul@estet.net -

© Estet.net 2003 - 2022

Yıldızposta Cad. Ayyıldız Sitesi A Blok, Gayrettepe / İstanbul
530 167 60 70 - skurul@estet.net -